Konya Estetik Diş Hekimliği, Büsan Gülüş Tasarımı, Konya Zirkonyum Diş Tedavileriniz için Büsan Armada Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği Konya Büsan Sanayinde Büsan Diş Hekimi Hizmet vermektedir. Büsan Diş için bizi arayın.
Konya Büsan Gülüş Tasarımı Nedir?
Gülüş Tasarımı, estetik diş hekimliği uygulamaları, bir gülüşün güzelliğini bozan ağız ve diş yapısındaki her tür unsuru düzeltmek için yaptığımız tüm tedavileri kapsar. Gülüş tasarımı estetik diş hekimlerinin sıklıkla gerçekleştirmiş olduğu ve akla gelen uygulamalar arasında yer alır. Ağız ve diş sağlığı denince genelde diş kaybı, ağız kokusu, diş ağrıları gibi konulara açıklık getirmek gelir.
Günümüz şartlarında bu problemlerin her geçen gün arttığını ve bunun için tedavi yöntemlerine başvurulduğu bilinir. Çürük diş problemi ise, çoğu kişinin başına gelen rahatsızlıklar arasında yer alır.
Pek çok ünlünün yaptırdığı ve gündemde olan gülüş estiği uygulamasının kişiye zarar verme durumu yoktur. Burada hastanın sağlığı ve özgüvenini arttırabilmek için yapılan tedavidir. Bazı kişiler bu uygulamada daha çok estetik anlayışını iyi dereceye getirmek için yapabilir.
Çok fazla yöntemin olmasıyla birlikte güzel gülüşlere sahip olmanın yolları mevcuttur. Yüz anatomisine uygun olan gülüş tasarımı birden fazla işlemin bir araya gelmesini sağlayan uygulamadır.
Gülüş Tasarımı Süreci
Hekiminiz öncesinde sizi muayene ederek gülüş tasarımı ile beraber yapılacak olan işlemleri belirler. Gülüş tasarımı yapılacak işlemlere bağlı olarak uzun bir sürece yayılabileceği gibi, daha kısa sürede tamamlanabilir. İlk aşama hastanın ağız yapısı ve diş sağlığı hakkında bilgilendirilmesi aşamasıdır. Kapanış problemleri veya diş eti problemlerinin ileride neden olacağı sorunlar göz önünde bulundurularak doğru bir planlama ile hem istenilen estetik görüntü, hem de iyileşme amaçlı bir tedavi planı hazırlanır. Hastanın problemi sadece diş ve diş etleri ise, sonuçların alınması için birkaç haftada yeterlidir. Ortodonti alanında bir tedavi veya operasyona ihtiyaç duyulması durumunda, işlemlerin tamamlanması 6 aydan daha fazla sürebilir.
Porselen Lamina
Porselen lamine, diş hekimliğinde yaygın olarak kullanılan bir yöntemdir. Diş aralıkları fazla olan, renk bozukluğu rahatsız edici seviyeye ulaşan, kırılan, şekil bozukluğu olan dişlere kolaylıkla uygulanan diş restorasyonu denilebilir. İnce tabaka şeklinde hazırlanan porselen yapraklar diş etine uyumlu şekilde yüzeye yapıştırılır. Duruma göre büyük ve öne doğru çıkmış olan diş yapısında ince bir tabaka törpüleme işlemi uygulanabilir. Ağrısız sancısız estetik gülüşe sahip olmak isteyenler bu yöntemden oldukça memnun kalıyor.
Porselen Lamina Uygulaması
Dişlerin arasındaki boşlukların kapatılması, diş boylarının uzatılması ve yeniden şekil verilmesi gerekiyorsa,
Diş rengini beğenmeyen, antibiyotik nedeni ile renklenmiş dişleri olan ve kalıcı beyazlık isteyen hastalarda,
Hafif çapraşık dişlerin düzeltilmesinde porselen kaplamalara alternatif olarak kullanılabilir.
Zirkonyum Diş Kaplama
Bu sistemde alt yapı olarak metal yerine beyaz bir renk olan zirkonyum alaşım kullanılır. Sistemin en büyük avantajı, ulaştığı çok yüksek dayanıklıkla, arka bölgedeki köprülerde tam estetik bir görünüm sağlamaktır.
Bu tip porselen kaplamalarda alt yapıda bulunan zirkonyum metal kadar yüksek bir dirence sahiptir. Zirkonyum akıllı seramikleri vücudumuzla mükemmel biyo uyum ve doğal görünüm sağlarlar.
Herhangi bir nedenle diş kaybı meydana geldiğinde komşu dişlerde bu boşluğa doğru hareket başlar. Bunun sonucunda yandaki dişlerde diş eti problemleri, bu boşluğa devrilmeye bağlı kemik kayıpları, estetikte bozulma ve çiğneme kuvvetlerinde değişiklikler meydana gelir. Eğer uzun süre bu boşluk implant yada köprü ile restore edilmezse bu komşu dişlerde de kayıplar olabilir.
Zirkonyum kaplama uygulaması
Zirkon porselen, mekanik ve kimyasal olarak dişe tutturulur. Bu yüzden metal desteklilere göre tutuculukları çok daha yüksektir. Alt yapısında metal olmadığı için kuron-diş eti hizasında koyu renk bir çizgi olmaz. Daha estetik bir görüntü sağlanır. Diş eti çekildiğinde, zirkon porselenler estetik görünümlerini korurken, metal porselenler diş-diş eti birleşiminde kötü bir görüntü oluştururlar.
Alt yapıdada kullanılan bazı metallere karşı oluşabilecek allerji riski porselenlerde yoktur. Zirkon porselenler ısıyı iletmezler. Metal desteklilerde olduğu gibi ısı hassasiyeti oluşmaz. Dezavantajı ise maliyetidir. Metal desteklilere göre maliyeti daha yüksektir. Ayrıca çok uzun diş eksiklikleri, alın üst çene ilişkisi çok bozuk olan durumlar, dış gıcırdatmaya ve diş sıkma alışkanlığı sağlayabilir.
Porselen Diş Kaplama
Çeşitli sebeplerle aşırı madde kaybına uğramış dişlerin korunması için dişlerin üzerlerinin diş şeklindeki materyaller ile kaplanması işlemidir. Bu işlem dişe zarar vermez, aksine dişin ömrünü uzatır.
Porselen kaplama uygulaması
Bir veya birden fazla diş eksikliğinde komşu dişler ile desteklenen özel kaplamalarla aradaki boşlukların doldurulması için yapılırlar.
Bir köprünün uygulanmasında, eksik dişin oluşturmuş olduğu boşluğun iki yanındaki dişler (doğal dişler ya da implantlar) kuronlarla kaplanır ve boşluğu kapatacak olan yapay diş de bu kuronlar arasında yer alır.
Lamine Diş Kaplama
Gülüş tasarımı: (Laminey, Lamine ya da lamina olarak da bilinir.) Görünüşünüzü olumsuz yönde etkileyen bir çok diş bozuklukları için kozmetik çözümdür. Laminat kaplamalarda temel olarak estetik sorunları olan ön dişlerde, porselenden hazırlanan tabakanın dişlerin ön yüzlerine yapıştırılmasıyla bu sorunların giderilmesini amaçlayan bir tedavi şeklidir. Çoğu durumda sağlam yapıları ve bozulmayan renkleriyle dişlere doğal bir güzellikle birlikte, doğal bir işlev kazandırmak için yeterlidirler. Porselenden imal edilen bu kaplamalar ince, yarı geçirgen bir tabakadır. Mevcut bir diş üzerine uyum ve hassasiyetle hazırlanıp yerleştirilirler. Dişin ön yüzü ile kaplamanın iç yüzü özel bir rezinle (yapıştırıcı bir ara madde) yapıştırılır. İşlem bittiğinde bunların kaynaşması beklenir.
Hangi durumlarda lamine kaplama uygulanır?
Gülüş tasarımı uygulamalarından biri olan Lamine dişler temel olarak, renk değişikliklerinin giderilmesi ve belli bir dereceye kadar şekil düzeltilmesi amacıyla yapılabilirler. Başlıca uygulama alanları şu şekilde özetlenebilir:
Renklenmelerde, bleaching (diş beyazlatma) gibi metotlarla sonuç alınmayan ileri derecedeki antibiyotik, flor vb. lekelerinde kalıtsal yapı ve renk bozukluklarında,
- Ayrık dişleri bitiştirmede (diastema kapama),
- Kırık veya aşınmış dişlerin restorasyonunda
- Rengi ve yapısı bozulmuş eski dolguların düzeltilmesinde
- Çapraşık ve eğri dişlerin düzeltilmesinde (ortodontik tedavi alternatifi olarak) bir alternatif olabilir.
Lamine tedavisinden kimler yararlanamaz?
Çene bozuklukları, tırnak yeme, kalem ısırma gibi kötü alışkanlıklar ileri derecede dişeti tahribatlarının mevcut olduğu durumlarda uygulanmaz.
Lamine kaplama uygulaması
Öncelikle dişiniz işleme hazırlanır, üzerindeki artıklar temizlenir. Ardından dişinizin tam bir kopyasını elde etmek için ölçü alınır. Porselen malzemeden dişinize yapıştırılacak olan tabaka hazırlanır. Son olarak da, adeziv sistemlerde (bonding) olduğu gibi, laminatlar da mevcut dişin yüzeyine rezinle (yapıştırıcı bir ara madde) kaynaştırılır.
Lamineler uzun ömürlü müdür? Dayanıklı mıdır?
Laminatlar iyi bir ağız bakımıyla yıllarca sorunsuz olarak kullanılabilirler. Çünkü diğer adeziv sistemlerden (bonding) daha üstün özelliklere sahip porselenden imal edilmişlerdir. Lekelenme ve aşınmaya karşı daha dirençlidirler. Ömürlerini uzatmak için ağız bakımına dikkat etmek gerekir. Ayrıca, çok sert gıdaları ısırmaktan, tırnak yemek gibi kötü alışkanlıklardan kaçınmak gerekir.
Lamine kaplaması avantajları
- Küçük bir müdahale ile sağlıklı ve doğal bir görünüş elde edilir,
- Dişinizde sadece, tırnak genişliğinde bir yuva açılması (ki bu da her zaman gerekmeyebilir) yeterlidir,
- Sağlam, renkleri bozulmayan ve dayanıklı malzemelerden üretilirler.
- Dişlerinizin doğal yapısı bozulmadan istediğiniz estetik özelliklere sahip olması sadece lamineyt veneer ile mümkündür. Diş üzerinde ya hiç bir değişiklik yapılmaz ya da az bir düzeltme ile sonucun daha düzgün olması sağlanabilir. Zaten diş üzerinden kaldırılan miktar 0,3-0,7 mmile sınırlı oluyor. Böylece hiç bir dişin kesilmesine (küçültülmesine) gerek kalmıyor.
- Tedavinin laboratuvar aşaması sadece 3-4 gündür. Ancak dudaklarınızın yeni görünümünüze uyum sağlaması 3-4 haftayı bulabiliyor. bu uyum süresince bazı dudak egzersizleri ve okuma tavsiye ediyoruz. bu süre sonunda yüzünüzle tamamen bütünleşmiş ve yapay olduğu kesinlikle farkedilmeyen yeni dişlerinizi kullanabilirsiniz.
- Porselen yüzeyleri son derece pürüzsüz olacağı için sigara ve benzeri sebeplerden kaynaklanan lekelenmeleri ve diş taşı oluşumlarını minimuma indirir.
- Kahve, çay, sigara gibi dış etkenlerle renk değiştirmez.
- Materyal olarak oldukça kırılgandır. Fakat, mineye tam olarak yapıştırıldığında, germe ve çekme kuvvetlerine karşı direnci çok yükselir. Sözgelimi, yapışmış bir veneer’ı dişten bütün olarak sökmek mümkün değildir. Ancak elmas frezlerle diş yüzeyinden aşındırarak uzaklaştırılabilir.
- Aşınmaya karşı direnci yüksektir.